The Station Inn

The Station Inn

The Station Inn, Kirkpatrick Fleming

Partial Demolition, Remodeling & Extension for The Cove Estate

Initial Survey – February 2018; Completion – Spring 2019

Our client wished to substantially remodel the Station Inn in Kirkpatrick Fleming, to provide a refreshed and modern pub and restaurant to serve the local community and holiday park.  Our client runs several businesses in the local area, including the Bruce’s Cave Holiday Park, and is committed to supporting local facilities and the local community.  He frequently locates and rescues older, endangered buildings across southern Scotland and northern England to redevelop and bring back into beneficial use; he took on the closed Station Inn for refurbishment. 

Before images

The building consisted of the existing pub and restaurant occupying several rooms of the ground floor of an original coaching inn, a first floor flat accessed by an external fire escape stair, a small kitchen extension attached to the rear and a separate stores building to the rear, linked together by a steel-framed garage block.  The facilities were undersized and very outdated for the modern standards of food preparation, dining, and socialising.  Our brief was to produce design options to increase the size of the dining area, kitchens, stores, toilet facilities and improve the quality of and access to the first floor flat. 

After images

Several schemes were considered, including the addition of a further flat to first floor.  The final scheme comprised a large, open-plan restaurant bar, large kitchen/prep area and linked stores, cellar, expanded toilet facilities, all made accessible for disabled users, a remodeled first floor flat with internal stair access created from the former toilet block, expanded beer garden and revised car park.

Aditus designed the scheme and made the subsequent, successful planning and building warrant applications.

The client separately commissioned a superb sculpture of a ‘Stephenson’s Rocket’ steam engine which took pride of place outside. 

The Station Inn, Kirkpatrick, Fleming (The Rocket)
Laidlaw Auction Rooms, Carlilse

Laidlaw Auction Rooms, Carlilse

The Temple Auction Rooms – St Nicholas St, Carlisle for Laidlaw Auctioneers and Valuers

 

Aditus Architectural Services Ltd where commissioned by Paul Laidlaw of Laidlaw Auctioneers and Valuers to undertake the design work for conversion of a former Salvation Army Temple in Carlisle to a bespoke auction house.

The clients was very specific about the feel he hoped to obtain through the design work and we were fully onboard with their vision.  It was important that the feel of the existing premises was not lost in the conversion works and that the stunning features, including high windows and vaulted ceilings were retained and highlighted.  Part of the works would require new access arrangements and parking facilities and the movement of people and goods was especially important.

The brief included creating a working library and office area that would be securely accessed, but be visible from the auction room and have easy access from there.  The client was keen that these spaces should be a light and transparent feature of the main hall, which was to be the showcase for the auctions and the business.  Supporting spaces, including storage, processing and catering were to be distributed to the smaller hall and rooms.

We presented a design vision which incorporated the addition of a mezzanine platform in the main auction hall with offices below.  This enabled us to site the library area within the timber clad vaulted ceiling and gave it an uninterrupted view of the hall below.  To achieve this we utilised a clear glass balustrade all across the mezzanine and a bespoke metal staircase in a glazed stairwell leading up to it from the offices below.  On the mezzanine we also reinstated a stunning arched window that had been removed and built up in the past, which allowed light to flood in to the library and auction hall beyond and create a focal point in the room.

Downstairs we incorporated full height internal glazed screens between the office and the auction hall, giving a strong sense of connection, whilst maintaining the security and privacy that was required.  The existing entrance from the street, located between the two halls, was set back, low key and not commensurate with the nature of the business and clientele, so a new entrance from the street was formed into the office and reception area with a prominent glazed door and glazed screen incorporating strong branding, adding to the transparency and emphasising the quality of the building.

These design elements were first explored with computer-generated imagery and presented to the client for approval and confirmation they were in tune with his vision for the space.  This enabled us to identify any practical or engineering challenges to successfully translate the client’s wishes into a buildable concept.

Interventions were kept to a minimum where they affected the original building fabric as there was a desire to display the original form and features as much as possible, but some practical amendments were needed:

We formed a new external double door through an existing window opening to connect the main hall to the car park for loading/unloading.  We also replaced a number of damaged internal windows and doors and refurbished the stunning parquet flooring in both halls.  An existing bespoke rostrum was brought from Laidlaw’s previous premises and installed in the main hall with projection wall behind.

More modern partitions were removed and other rooms were opened up to create areas for storage and processing, and all rooms were refurbished and decorated.  The toilets were refurbished and separated from an existing open plan room to resolve poor circulation and access problems and create additional storage.

The clients were extremely happy with the end result and the overall design solution has exceeded all expectations.  We are proud to have worked with Laidlaw’s to create a space that is both reflective of the buildings past and fully functional as a successful and modern auction environment.

Greensyke, Dalston

Greensyke, Dalston

Plots 5 & 6 Greensyke Court, Dalston

Working for local builders and developers Lattimer Homes, we were commissioned to design various housing and conversions on the site of an outdoor centre and school accommodation outside Carlisle. Plots 5 & 6 begun life as a single storey school building in stone and under a slate roof.  Working with existing plans, we rationalised the design, incorporating many changes to improve the overall accommodation. We produced a full construction package of drawings for the properties and were heavily involved throughout to completion.  We worked with the prospective buyers to ensure that the designs were bespoke to their needs and the end product was an amazing pair of high-quality houses in ample grounds.